Loopbaanontwikkeling

ornament

incoo

Voel jij je niet meer goed in je baan? Zit je midden in een reorganisatie? Ben je between jobs? Niet gelukkig met je nieuwe baas? Of wil je gewoon weten wat je capaciteiten en interesses zijn? Of is het een gelopen race en zit je in een outplacement traject?

Als jij een nieuwe impuls aan je loopbaan geven wilt, dan zorgen wij er samen voor dat jij iets vindt dat optimaal bij je capaciteiten en interesses past. We kijken naar wat jij leuk vindt, wat je interessant vindt en waar je passie naar uit gaat. Maar heel praktisch gaan we ook op zoek naar werk dat goed bij jouw capaciteiten aansluit. Het is zelfs zo dat een goede match tussen jouw capaciteiten en de eisen die een baan aan je stelt jouw succes in die baan voorspelt. Of jij het leuk of interessant vindt is op zich geen garantie voor succes. Dus het kan zijn dat jij interesse hebt die niet door je capaciteiten ondersteund worden, of dat je capaciteiten hebt die bij banen passen waar jij geen belangstelling voor hebt. En daar gaan wij dan mee aan de slag.

Vaak zijn aflopende contracten of niet tevreden zijn met je huidige job de aanleiding om een loopbaantraject in te gaan. Of je anticipeert op de toekomst en je vraagt je af of je over 10 jaar ook nog wel werk zult kunnen vinden. Of, wat vaak voorkomt, je kunt kiezen tussen verschillende richtingen en je weet niet welke je moet kiezen en waarom. Je bevindt je in een dilemma. Hieronder geef ik een paar vaak voorkomende dilemma’s weer en geef ik aan hoe die opgelost kunnen worden:

  • Je bent toe aan een volgende carrièrestap en je kunt kiezen tussen twee verschillende richtingen. De een is bijvoorbeeld een beetje ‘meer van het zelfde’ en biedt goede betaling, de ander is nieuw, interessant en opwindend maar relatief slecht betaald. Simpel gezegd kun je dan kiezen tussen ‘passie’ en zekerheid. Wat we dan gaan doen is jouw waardenhiërarchie onderzoeken, dus wat vind je belangrijk en wat is belangrijker dan iets anders. En daarna gaan we door de plussen en minnen tegen elkaar af te zetten jou laten ervaren, en dat is behalve met je verstand ook met je gevoel laten ervaren wat voor jou de beste optie is. Die keuze gaan we dan weer dubbelchecken door die te toetsen aan eventuele bezwaren die jij uit je omgeving verwacht, of weerstanden die er (toch nog) bij jezelf leven.
  • Je hebt een goed betalende baan, maar je wordt er niet blij van. Je wilt een overstap maken, maar eigenlijk durf je de zekerheid van de huidige situatie niet op te geven. Naarmate jij je meer richting overstappen resp. uitstappen begeeft, wordt dit enger, en uiteindelijk deins je er voor terug om de knoop door te hakken. Maar.. naarmate je langer blijft hangen in je oude baan wordt de verveling en weerzin steeds sterker, totdat je vindt dat je toch weer moet gaan bewegen… Uiteindelijk kom je nergens toe en blijf je ongelukkig. Wat we gaan doen is het patroon doorbreken en jou stappen laten zetten in de richting van een ander baan. Gecontroleerd en stap voor stap. Je kunt altijd nog uitstappen, op ieder moment in het proces. Jij houdt de controle. En uiteindelijk zal blijken wat datgene is dat jij echt wilt.

Werkwijze

1. Een kosteloze en vrijblijvende intake. Tijdens de intake wordt in beeld gebracht wat jouw dilemma’s zijn of wat je wilt bereiken op loopbaangebied. Voor outplacement trajecten schrijf ik een heldere inhoudelijke offerte met kostenspecificatie.

2. We kijken samen naar je bredere situatie; wat is je employability, moet je het zelfde of meer blijven verdienen? Of niet? Heb je een wurghypotheek? Kun je goed solliciteren? Heb je een netwerk, of niet?

3. Start van het traject. Als dat past in jouw traject vul jij de LoopBaanScreener in. Dat geeft een beeld van jouw capaciteiten afgezet tegen je interesses. Indien gewenst vul jij nog een of twee lijsten in.

4. Dan weten we:

  • Wat jij leuk vindt, wat je passie is,
  • Wat je kunt, wat je competenties zijn,
  • Wat de randvoorwaarden zijn waarbinnen wij werken.

5. Jij gaat actief op zoek naar jouw nieuwe baan, ik ondersteun jou door feedback te geven op je brieven, Cv’s etc. en gesprekken met je te oefenen. Voor het voeren van sollicitatiegesprekken krijg jij specifieke gedragsmatige tools aangereikt.

6. Later in het traject kun jij je prima zelf redden en begeleid ik je minder intensief.

7. Als je eenmaal je nieuwe baan hebt, hebben wij nog een paar sessies waarbij jij de zgn. QuickScan leert. Die gebruik je voor jouw eerste 100 dagen. In die periode zet jij namelijk het imago neer dat jou de rest van jouw tijd in die organisatie bij zal blijven. Dus ik leer jou hoe jij dat kunt optimaliseren.

8. De afronding van het traject: na 6 maanden een follow-up mail om te checken dat het nog steeds goed met je gaat! Ik wil dan graag weten welke feedback je krijgt en hoe jij je voelt.

Bent u geïnteresseerd in een gratis en vrijblijvend intake gesprek? Mail dan naar incoo: sjolin@incoo.nl